2011. december 7., szerda

Desszertek


Kakaós lepény
Hozzávalók:
 1 tojás
 25 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
 1/4 l tej
 4 dkg kakaó
 25 dkg liszt
 1 sütőpor
Elkészítése:
 A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a kakaót és a tej felét. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a maradék tejet. Jól kidolgozzuk. Kivajazott, lisztezett kisebb méretű (kb. 20*25-ös) tepsibe tesszük és előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 25-30 percig sütjük.

Nagyon egyszerű, elronthatatlan sütemény. Tortalapnak is kiváló olyan krémek mellé, amelyek összefogják a tésztát, mert ez a sütemény könnyen morzsálódik, törik. Fehércsoki darabokat is süthetünk bele, nagyon szép lesz tőle.


Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók:
 A tésztához:
 40 dkg liszt
2 tojássárgája
4 dkg olvasztott margarin
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
2,5 dl tej
késhegynyi só
A töltéshez:
 5 dkg margarin
10 dkg darált dió vagy dejó
 5 dkg cukor
5 dkg mazsola
 reszelt citromhéj
 A vaníliasodóhoz: (ez puding)
 1 liter tej
 1 csomag vaníliás puding
 cukor

Elkészítés:
1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozzuk (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzáadjuk az olvasztott margarint. Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukrozott darál dióval és mazsolával, citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Porcukorral megszórjuk.
A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk.



Amerikai palacsinta
Hozzávalók:
 30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
 1 tojás
 ½ teáskanál só
2 teáskanál cukor
3 dl tej
5 dkg vaj
Elkészítése:
Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tejet, vajat, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára. Hagyományosan tálalhatjuk csokoládé öntettel, juharsziruppal, de mézzel és lekvárral is nagyon finom, a tetejére vajat is tehetünk. A gyerekek nagyon szeretik, ha az amerikai palacsinta emeletes, ilyenkor a tetejét porcukorral, fahéjjal szórjuk meg.

 Fahéjas amerikai palacsinta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
 ½ teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál fahéj
3 dl tej
5 dkg vaj
Elkészítése:
Egy magas tálban a lisztet, sütőport, sót, cukrot, tejet, vajat, fahéjat, és a felvert tojást összekeverjük. A kész tésztát merőkanállal öntsük a forró, kivajazott palacsinta sütőbe. A palacsinta átmérője kb. 10 cm legyen. Az amerikai palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben. Süssük mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára.
Lekváros kifli
 Hozzávalók:
      60dkg liszt
      1 mokkáskanál só
      2 evőkanál cukor
      10dkg Rama
      1 egész tojás
      3 dl tej
      5 dkg élesztő
      25-30 dkg gyümölcsös sütőlekvár

Elkészítés
3 dl tejet felfuttatunk az élesztővel, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk és kb. 45 percig kelesztjük. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, cipó alakúra gömbölygetjük, majd vékonyra nyújtjuk és 8 szeletre vágjuk, mint a pizzát. Ezután lekvárcsíkokat teszünk a szélére és a csúcsa felé feltekerjük, kiflit formázunk belőle. Világosra sütjük, ha kisült porcukorral hintjük meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése