Elkészítés:
- Az olajból és a lisztből rántást készítünk.
- Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük.
- Beletesszük a hagymát, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot.
- Felforraljuk, forralás után kb. 10 percig főzzük.
- A betűtésztát sós vízben kifőzzük, csak tálaláskor tegyük a levesbe, mert megszívja magát.
- Ha később felmelegítjük, egy kis vizet tegyünk bele, mert besűrűsödik
Tojásleves
Hozzávalók:
1,5 liter víz
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál csemege pirospaprika
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 teáskanál őrölt fűszerkömény
8 tojás (de lehet kevesebb is )
só, delikát (ízlés szerint)
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál csemege pirospaprika
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 teáskanál őrölt fűszerkömény
8 tojás (de lehet kevesebb is )
só, delikát (ízlés szerint)
Elkészítés:
Először, megcsináljuk a rántást (olajból, lisztből) majd hagyjuk kihűlni egy kicsit és hozzátesszük a pirospaprikát. Egy kevés vízzel felöntjük és lassú tűzön kevergetjük. Majd felöntjük vízzel és beletesszük a vöröshagymát egészben, és a zúzott foghagymát. Felforraljuk, majd lassú tűzön folytatjuk tovább. Beletesszük a fűszerköményt, a sót és a delikátot, majd két darab tojást és elkevergetjük. Utána óvatosan beletesszük a maradék 6 tojást és kevergetés nélkül hagyjuk 10 percig főni, hogy szépen egyben maradjanak.Lencseleves
Hozzávalók:
30 dkg lencse
15 dkg füstölt szalonna
2 db. közepes vöröshagyma
2 db. sárgarépa
1 db. fehérrépa
4 gerezd fokhagyma
2 db. babérlevél
3 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
só, bors
Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 3 órára. A szalonnát feldaraboljuk és egy nagy edényben kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt pirítjuk őket. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, közben felkarikázzuk és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát és fehérrépát. A megdúzzadt lencsét leszűrjük, átöblítjük és azt is hozzáadjuk. Felöntjük két liter hideg vízzel. Elősször nagylángon, majd ha felfőtt közepes lángon főzzük. Beletesszük a babérleveleket, a tört fokhagymát, izlés szerint sózzuk, borsózzuk. Nagyon finom lencselevest készíthetünk, ha víz helyett füstölthús lével öntjük fel, vagy egy darab füstölt húst főzünk a lencselevesbe, de a sózással ilyenkor vigyázzunk, mert a füstölt lé/hús sós. Mikor minden megpuhult behabarjuk. Tálaláskor aki szereti tejfölt is tehet bele.
Húsgombóc leves
Hozzávalók :
25 dkg darált hús
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
kisebb zeller
kisebb karalábé
1 burgonya
1 marék borsó
1 db tojás
3 ek búzadara
1 ek olaj
1 db zöldségleves kocka
25 dkg darált hús
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
kisebb zeller
kisebb karalábé
1 burgonya
1 marék borsó
1 db tojás
3 ek búzadara
1 ek olaj
1 db zöldségleves kocka
Elkészítés
Felhevítjük az olajat, rádobjuk a sárgarépát, és egy kicsit megkapatjuk. Majd rádobjuk a többi
zöldséget is, és pároljuk egy kis ideig. Felöntjük a zöldség lével, megsózzuk ízlés szerint.
Míg fő a levesünk, addig elkészítjük a gombócokat.
A húshoz adjuk a tojást, sót, borsot és a búzadarát, összeállítjuk.
10 percet pihentetjük, és teáskanál segítségével a levesbe tesszük.
Készre főzzük. (Én szoktam levestésztát tenni bele, de ez mellőzhető.)
zöldséget is, és pároljuk egy kis ideig. Felöntjük a zöldség lével, megsózzuk ízlés szerint.
Míg fő a levesünk, addig elkészítjük a gombócokat.
A húshoz adjuk a tojást, sót, borsot és a búzadarát, összeállítjuk.
10 percet pihentetjük, és teáskanál segítségével a levesbe tesszük.
Készre főzzük. (Én szoktam levestésztát tenni bele, de ez mellőzhető.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése