2011. december 7., szerda

Levesek


Paradicsom leves


Hozzávalók :
0,7 l paradicsomlé
3 ek liszt
3 ek olaj
egy kisebb vöröshagyma
víz
betűtészta
3 ek cukor

bors
Elkészítés:
-  Az olajból és a lisztből rántást készítünk.
-  Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük.
-  Beletesszük a hagymát, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot.
-  Felforraljuk, forralás után kb. 10 percig főzzük.
-  A betűtésztát sós vízben kifőzzük, csak tálaláskor tegyük a levesbe, mert megszívja magát.
-  Ha később felmelegítjük, egy kis vizet tegyünk bele, mert besűrűsödik




Tojásleves
Hozzávalók:
1,5 liter víz
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál csemege pirospaprika
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 teáskanál őrölt fűszerkömény
8 tojás (de lehet kevesebb is )
só, delikát (ízlés szerint)

Elkészítés:
Először, megcsináljuk a rántást (olajból, lisztből) majd hagyjuk kihűlni egy kicsit és hozzátesszük a pirospaprikát. Egy kevés vízzel felöntjük és lassú tűzön kevergetjük. Majd felöntjük vízzel és beletesszük a vöröshagymát egészben, és a zúzott foghagymát. Felforraljuk, majd lassú tűzön folytatjuk tovább. Beletesszük a fűszerköményt, a sót és a delikátot, majd két darab tojást és elkevergetjük. Utána óvatosan beletesszük a maradék 6 tojást és kevergetés nélkül hagyjuk 10 percig főni, hogy szépen egyben maradjanak.



Lencseleves
Hozzávalók:

 30 dkg lencse
 15 dkg füstölt szalonna
 2 db. közepes vöröshagyma
 2 db. sárgarépa
 1 db. fehérrépa
 4 gerezd fokhagyma
 2 db. babérlevél
 3 evőkanál olaj
 1 evőkanál pirospaprika
 só, bors

Elkészítése:

A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 3 órára. A szalonnát feldaraboljuk és egy nagy edényben kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt pirítjuk őket. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, közben felkarikázzuk és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát és fehérrépát. A megdúzzadt lencsét leszűrjük, átöblítjük és azt is hozzáadjuk. Felöntjük két liter hideg vízzel. Elősször nagylángon, majd ha felfőtt közepes lángon főzzük. Beletesszük a babérleveleket, a tört fokhagymát, izlés szerint sózzuk, borsózzuk. Nagyon finom lencselevest készíthetünk, ha víz helyett füstölthús lével öntjük fel, vagy egy darab füstölt húst főzünk a lencselevesbe, de a sózással ilyenkor vigyázzunk, mert a füstölt lé/hús sós. Mikor minden megpuhult behabarjuk. Tálaláskor aki szereti tejfölt is tehet bele.
Lencseleves tipp! Szilvesztet éjszakáján savanyú káposztával is ízesithetjük a lencselevest, amit főzés végén kell beletenni, hogy a savanykás íz belefőjön a szilveszteri lencselevesbe.
Elkészítési idő: 1 óra.



Húsgombóc leves
Hozzávalók :
 25 dkg darált hús
 2 szál sárgarépa
 1 szál fehérrépa
 kisebb zeller
 kisebb karalábé
 1 burgonya
 1 marék borsó
 1 db tojás
 3 ek búzadara
 1 ek olaj
1 db zöldségleves kocka
Elkészítés
Felhevítjük az olajat, rádobjuk a sárgarépát, és egy kicsit megkapatjuk. Majd rádobjuk a többi
zöldséget is, és pároljuk egy kis ideig. Felöntjük a zöldség lével, megsózzuk ízlés szerint.
Míg fő a levesünk, addig elkészítjük a gombócokat.
A húshoz adjuk a tojást, sót, borsot és a búzadarát, összeállítjuk.
10 percet pihentetjük, és teáskanál segítségével a levesbe tesszük.
Készre főzzük. (Én szoktam levestésztát tenni bele, de ez mellőzhető.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése