2011. december 7., szerda

Főzelékek


Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
egy fej kelkáposzta kb 80-100 dkg-nyi
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
teáskanál só
fél mokkás kanál őrölt bors
1 evőkanál paprikás rántás
fél kg krumpli ( én sok krumplival szeretem)
kb fél liter víz
Elkészítése:

A kelkáposztát megmosom, negyedekbe vágom, és éles késsel csíkokra vágom. Ha friss a kelkáposzta, akkor mindenestől, ha téli és nagy , akkor az erős vastag ereit levágom, és kidobom.
A felmetélt kelkáposztát felöntöm vízzel, annyival, hogy ne lepje el, sózom borsozom, belekeverem a zúzott fokhagymát, köménymagot, és elkezdem főzni. Amint egy kicsit összébb esik, beleteszem a kockára vágott krumplit, és megfőzöm. Amikor megfőtt, egy evőkanál rántással berántom.( ha hideg a rántásom, akkor a főzelék levéből szedek levet hozzá, és apránként hígítom, ha frissen készített a rántás, akkor hideg vízzel hígítom, amikor simára kevertem vele, akkor szedek csak hozzá a főzelék forró levéből. Megkóstolom, szükség szerint sózom borsozom még.


Klasszikusan fasírtot adok hozzá.
Vagy sült oldalast, vagy sült kolbászt, esetleg sertéspörköltet.
Vagy tükörtojást.

Paradicsomos káposzta
Hozzávalók:
1 kg fehér káposzta
 1 kis fej hagyma
3 evőkanál olaj
3 dkg finomliszt
 5 dl paradicsom ivólé/10 dkg paradicsompüré
 1 kávéskanál cukor
Elkészítés:
A káposzta külső, sérült leveleit eltávolítjuk. A káposztafejet leöblítjük, kettévágjuk, torzsáját kiemeljük, és leveleit vékony csíkokra vágjuk-gyaluljuk. A hagymát meghámozzuk és megmossuk.
A káposztát nagyobb edénybe szűrjük, és csak annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Kissé megsózzuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára, de nem pépesre főzzük (20-25 perc). Az olajat felforrósítjuk, elkeverjük a liszttel, és világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk, és simára keverjük a paradicsomlével (vagy az 5 dl vízzel felhígított paradicsompürével), majd a káposztához szűrjük. Jól összeforraljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a cukorral édesítjük. Az edényt inkább csak rázogassuk, mert kevergetéssel könnyen összetörjük a káposztát, és akkor már nem gusztusos!


Krumplifőzelék
Hozzávalók:
 1 kg krumpli
 1 kis fej hagyma
 2 evőkanál olaj
 4 db babérlevél
 1 teáskanál pirospaprika
 csipet só
Habaráshoz:
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
Elkészítése:
A krumplit hámozd meg és vágd kisebb kockákra, a hagymát is vágd apróra, és az olajon pirítsd meg (vigyázz, hogy ne égjen meg). Ha már üveges, szórd rá a pirospaprikát, gyorsan keverd el és add hozzá a kockára vágott krumplit. Annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje a krumplit, tedd bele a babérlevelet Kb. félóra alatt főzd puhára. Ezalatt készítsd el a habarást. Egy tálban a lisztet alaposan, csomómentesen keverd össze a tejföllel, apránként hígítsd a krumpli főzővizével. Ha a krumpli megfőtt, folyamatos keverve add hozzá a tejfölös lisztet, 1-2 percig főzd össze. Aki szereti, ecetet is tehet bele. Sült virslivel, vagy karikára vágott sült kolbásszal, de leginkább fasírttal az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése