
Rudolf apró süti
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 egész tojás
3 dkg kakaó
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 egész tojás
3 dkg kakaó
A lisztet a gyúródeszkára tesszük. Beleszórjuk a sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot és jól összekeverjük. Majd beletesszük a margarint, a két egész tojást és tésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Gomba alakú mézeskalács szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. Ezután következik a díszítés. A rénszarvasunk orra franciadrazsé lehet, szemei elkészítéséhez olvasszunk meg ét csokit és papírzsákkal díszítsük. Az agancsát perec alakú ropiból készítsük el, de csak akkor szúrjuk bele, ha már félig megsült.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg nutella
15 dkg barnacukor
2 tojás
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
1. A vajat kikeverjük a nutellával és a cukorral, majd beleütjük a 2 tojást.
2. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát és az egészet a masszához adjuk.
3. A tésztából diónyi golyókat formázunk és ezeket sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
4. A golyókat egy kicsit lelapítjuk, és előmelegített sütőben 180°C-on 10-15 percig sütjük.
Csokis-mazsolás koszorú

Csillaglinzer
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
4 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál reszelt citromhéj
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
4 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál reszelt citromhéj
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáit, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Jól formázható tésztává gyúrjuk.
A tésztát nyújtsuk 2-3 mm vastagra, és különböző méretű csillag alakú kiszúrókkal vágjunk ki belőle csillagokat. Sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatva előmelegített sütőben 180fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Lekvárral egyet-egyet összeragasztva porcukorral meghintve kínáljuk.
Diós kalács
Hozzávalók:
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 10 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 kg finom liszt
- 1 tojássárgája
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
Elkészítése:- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 10 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 kg finom liszt
- 1 tojássárgája
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
A langyos (testhőmérsékletű) tejet az élesztővel, egy-egy kávéskanál cukorral és liszttel összekeverjük, és hagyjuk megkelni. A keverék szépen megdagad. A lisztbe fészket alakítunk ki, amelybe beletesszük a cukrot, egy csipet sót, és a reszelt citromhéjat. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, és a tésztát hólyagosra dagasztjuk. Cipóformára gyúrjuk, és konyharuha alatt 1 órán át kelesztjük.
Ezután két részre osztjuk, a cipókat egyenként másfél centiméter vastagra kinyújtjuk. Meghintjük cukrozott darált dióval ízlés szerinti mennyiségben (akár egy centiméter vastagon), majd feltekerjük. Tepsire téve negyedórát állni hagyjuk, majd a tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, és a tekercsek tetejét megkenjük vele. 180 fokos sütőben háromnegyed óráig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül.
Ezután két részre osztjuk, a cipókat egyenként másfél centiméter vastagra kinyújtjuk. Meghintjük cukrozott darált dióval ízlés szerinti mennyiségben (akár egy centiméter vastagon), majd feltekerjük. Tepsire téve negyedórát állni hagyjuk, majd a tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, és a tekercsek tetejét megkenjük vele. 180 fokos sütőben háromnegyed óráig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül.
Elkészítési idő: 60 perc
Vaníliás kiflicske
Hozzávalók:
30 dkg simaliszt
20 dkg Rama margarin
5 dkg porcukor
10 dkg darált dió
csipetnyi só
2 vaníliás cukor
15 dkg porcukor
20 dkg Rama margarin
5 dkg porcukor
10 dkg darált dió
csipetnyi só
2 vaníliás cukor
15 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztet megszitáljuk, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a darált diót és a csipetnyi sót, majd belereszeljük a margarint.
Jól összedolgozzuk, majd fóliába téve 1 órára hideg helyre tesszük.
A fóliából kicsomagoljuk és hengerré formázzuk. A kb. 3 cm-es átmérőjű hengerről 1 cm-es szeleteket vágunk, majd kiflikké formázzuk.
A margarin papírjával kissé megvajazzuk a tepsit (nagy méretű), erre helyezzük a sütőpapírt, így nem mozdul el, szinte leragad. A kiflicskéket szépen egymás mellé tesszük.
Ha megsültek, forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk.
A lisztet megszitáljuk, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a darált diót és a csipetnyi sót, majd belereszeljük a margarint.
Jól összedolgozzuk, majd fóliába téve 1 órára hideg helyre tesszük.
A fóliából kicsomagoljuk és hengerré formázzuk. A kb. 3 cm-es átmérőjű hengerről 1 cm-es szeleteket vágunk, majd kiflikké formázzuk.
A margarin papírjával kissé megvajazzuk a tepsit (nagy méretű), erre helyezzük a sütőpapírt, így nem mozdul el, szinte leragad. A kiflicskéket szépen egymás mellé tesszük.
Ha megsültek, forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Joghurtos fenyők
Hozzávalók
* 1 pohár (2 dl) joghurt
* 1 dl olvasztott margarin (kb. 8 dkg)
* 1 cs sütőpor
* 2 pohár liszt
* 1 pohár kristálycukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 4 tojás
* 1 dl olvasztott margarin (kb. 8 dkg)
* 1 cs sütőpor
* 2 pohár liszt
* 1 pohár kristálycukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 4 tojás
Elkészítés:
1. A joghurtot, az olvasztott, de nem meleg margarint, a sütőporral összeforgatott lisztet, a kétféle cukrot és a tojásokat egy tálba rakjuk, simára keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc.
2. Egy közepes nagyságú kb. 25 x 20 cm-es peremes tepsit margarinnal kikenünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 percig sütjük, elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizzük. A kihűlt tésztát különféle, lehetőleg karácsonyi kiszúróval kiszaggatjuk. A tetejére porcukrot hintünk, és körberakhatjuk néhány szelet friss gyümölcssel (pl. kivivel, naranccsal) is.
2. Egy közepes nagyságú kb. 25 x 20 cm-es peremes tepsit margarinnal kikenünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 percig sütjük, elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizzük. A kihűlt tésztát különféle, lehetőleg karácsonyi kiszúróval kiszaggatjuk. A tetejére porcukrot hintünk, és körberakhatjuk néhány szelet friss gyümölcssel (pl. kivivel, naranccsal) is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése