2011. december 13., kedd

Karácsonyi sütemények


Rudolf apró süti
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 egész tojás
3 dkg kakaó

A lisztet a gyúródeszkára tesszük. Beleszórjuk a sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot és jól összekeverjük. Majd beletesszük a margarint, a két egész tojást és tésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Gomba alakú mézeskalács szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. Ezután következik a díszítés. A rénszarvasunk orra franciadrazsé lehet, szemei elkészítéséhez olvasszunk meg ét csokit és papírzsákkal díszítsük. Az agancsát perec alakú ropiból készítsük el, de csak akkor szúrjuk bele, ha már félig megsült.
 

Nutellás keksz

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg nutella
15 dkg barnacukor
2 tojás
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:
1. A vajat kikeverjük a nutellával és a cukorral, majd beleütjük a 2 tojást.
2. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát és az egészet a masszához adjuk.
3. A tésztából diónyi golyókat formázunk és ezeket sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
4. A golyókat egy kicsit lelapítjuk, és előmelegített sütőben 180°C-on 10-15 percig sütjük.

Csokis-mazsolás koszorú
Hozzávalók
Tésztához:
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
7,5 dkg margarin
5 dkg cukor
2 tojás
1,5 dl tej
2,5 dkg margarin felolvasztva

Töltelékhez:
15 dkg minőségi mazsola
10 dkb étcsoki darabolva

Kenni:
1-2 evőkanál tej

Díszíteni:
5 dkg étcsoki olvasztva
Elkészítés
1. A 7,5 dkg margarint feldaraboljuk és a lisztel együtt elmorzsoljuk. A sütőport a cukrot a tojást és a tejet hozzáadva puha tésztát gyúrunk.
2. Enyhén lisztezett deszkán 35cm*35cm nagyságú lapot nyújtunk belőle. Ecsettel megkenjük az olvasztott margarinnal és elosztjuk rajta a mazsolát és az apróra darabolt csokit.
3. Az így töltött tésztából tekercset formázunk és kb. 2,5cm széles szeletekre vágjuk. A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és a szeleteket koszorú szerűen beállítjuk a formába és a tetejét a tejjel megkenjük.
4. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. fél óráig sütjük. 5 percre a formában hagyjuk hűlni, majd a gőz felett felolvasztott étcsokival díszítjük.


Csillaglinzer
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
4 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál reszelt citromhéj
 Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáit, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Jól formázható tésztává gyúrjuk.
A tésztát nyújtsuk 2-3 mm vastagra, és különböző méretű csillag alakú kiszúrókkal vágjunk ki belőle csillagokat. Sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatva előmelegített sütőben 180fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Lekvárral egyet-egyet összeragasztva porcukorral meghintve kínáljuk.


Diós kalács
Hozzávalók:
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 10 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 kg finom liszt
- 1 tojássárgája
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
Elkészítése:


A langyos (testhőmérsékletű) tejet az élesztővel, egy-egy kávéskanál cukorral és liszttel összekeverjük, és hagyjuk megkelni. A keverék szépen megdagad. A lisztbe fészket alakítunk ki, amelybe beletesszük a cukrot, egy csipet sót, és a reszelt citromhéjat. Összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, és a tésztát hólyagosra dagasztjuk. Cipóformára gyúrjuk, és konyharuha alatt 1 órán át kelesztjük.
Ezután két részre osztjuk, a cipókat egyenként másfél centiméter vastagra kinyújtjuk. Meghintjük cukrozott darált dióval ízlés szerinti mennyiségben (akár egy centiméter vastagon), majd feltekerjük. Tepsire téve negyedórát állni hagyjuk, majd a tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, és a tekercsek tetejét megkenjük vele. 180 fokos sütőben háromnegyed óráig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül.
Elkészítési idő: 60 perc


Vaníliás kiflicske 
Hozzávalók:
 30 dkg simaliszt
20 dkg Rama margarin
5 dkg porcukor
10 dkg darált dió
csipetnyi só
2 vaníliás cukor
15 dkg  porcukor
Elkészítés:

A lisztet megszitáljuk, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a darált diót és a csipetnyi sót, majd belereszeljük a margarint.
Jól összedolgozzuk, majd fóliába téve 1 órára hideg helyre tesszük.
A fóliából kicsomagoljuk és hengerré formázzuk. A kb. 3 cm-es átmérőjű  hengerről 1 cm-es szeleteket vágunk, majd kiflikké formázzuk.
A margarin papírjával kissé megvajazzuk a  tepsit (nagy méretű),  erre helyezzük a sütőpapírt, így nem mozdul el, szinte leragad.  A kiflicskéket szépen egymás mellé tesszük.
Ha megsültek, forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Joghurtos fenyők
Hozzávalók
    * 1 pohár (2 dl) joghurt
    * 1 dl olvasztott margarin (kb. 8 dkg)
    * 1 cs sütőpor
    * 2 pohár liszt
    * 1 pohár kristálycukor
    * 1 cs vaníliás cukor
    * 4 tojás
Elkészítés:
1. A joghurtot, az olvasztott, de nem meleg margarint, a sütőporral összeforgatott lisztet, a kétféle cukrot és a tojásokat egy tálba rakjuk, simára keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc.

2. Egy közepes nagyságú kb. 25 x 20 cm-es peremes tepsit margarinnal kikenünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk.

3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 percig sütjük, elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizzük. A kihűlt tésztát különféle, lehetőleg karácsonyi kiszúróval kiszaggatjuk. A tetejére porcukrot hintünk, és körberakhatjuk néhány szelet friss gyümölcssel (pl. kivivel, naranccsal) is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése