2011. december 7., szerda

Húsételek


Tarhonyás hús
Hozzávalók:
Fél kg kerek szemű tarhonya,fél kg hús (lehet sertés vagy csirke,akár pulyhahús),1-2 vöröshagyma,olaj,delikát,pirospaprika

Elkészítés:
A szokásos módon pörköltet készítünk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk, majd meghintjük pirospaprikával, delikáttal, rárakjuk a húst és felöntjük vízzel,majd puhára pároljuk a húst (ha kell,közben pótoljuk a vizet).
A tarhonyát kevés 1-2 k. olajon arany barnára pirítjuk (de ne égjen meg), célszerű kis fokozatnál pirítani, mert különben hamar megég, és nem egyenletesen pirul.
Felöntjük kb.1,5 liternyi vízzel, megszórjuk kevés delikáttal és feltesszük főni. Mire elfövi a levet, akkorára majdnem megpuhul a tarhonya. Közben kavargatni kell, nehogy leégjen. Ezután levesszük a tűzről és fedővel letakarjuk, majd így, a gőzben hagyjuk teljesen puhára párolódni.
Akkor nem fog szétmálni a tarhonya, és nem tapad össze. Amikor a pörkölt is elkészült, tehát megpuhult a hús, és jó sűrű szaftja van, akkor a kész tarhonyával összekavargatjuk.
A pörköltbe bele lehet főzni egy-egy paprikát és paradicsomot, aki szereti.

Tanácsok:
Ha a tarhonyába belefőzünk apró kockákra vágott krumplit (vagy külön, enyhén sós vízben főzzük meg, és utólag kavarjuk hozzá), akkor pásztortarhonyát kapunk. Így még laktatósabb, tartalmasabb lesz a tarhonyánk. Sőt, pirított kolbászkarikákat is rakhatunk még bele.

Elkészítési idő: 60 perc!
 
Stefánia vagdalt

Hozzávalók:
7 tojás

őrölt bors
60dkg darált sertéshús
3 zsemle
2 gerezd foghagyma
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
zsemlemorzsa
10 dkg sertészsír

Elkészítés:
5 tojást sós vízben 10 perc alatt megfőzünk, majd lehűtjük és megpucoljuk. A darált húst a vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlékkel, 2 tojással, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott hagymával összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és pirospaprikával. Összegyúrjuk, és ha túl lágynak éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán kiterítjük, és a főtt tojásokat hosszában a közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és meglocsoljuk olvasztott zsírral. 160 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 90 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése